10 Temmuz 2014 Perşembe

Beyin Kontrolü ile Araba Sürebilir miyiz?

Bir Alman firması, zihin kontrolü ile araba sürme projesi üzerinde çalışıyor.  Sürücüye takılan bir başlık, araçtaki sensörlerle iletişime geçerek 50 km/s hıza kadar ulaşabiliyor.
Berlin Özgür Üniversitesi ‘nde The Brain Driver (Sürücü Beyin)  isimli proje kapsamında yapılan çalışma, fiziksel engeli olan kişiler için tasarlanmış. İlk etapta “sağa dön”, “sola dön” ve “ileri git” şeklindeki düşüncelerimizin araca yansıması başarılmış.

 Tabii ki projede sıkıntılar var.  Projede yer alan Robotik uzmanı, gelişim alanı olarak iki şey belirlemiş:
1- Donanım kısmı: Beynimizin fısıltılarını dinleyecek ve bunları anlamlı bir sinyale çevirmek
2- İnsan kısmı: Bunu nasıl kullanacağımızı öğrenmek ve sistematize etmek.
Araştırmayla ilgili ilk aklıma gelen,  bilinç ve bilinçaltımızın çok karışık olduğu ve bunların sistemi karıştırma ihtimali. Örneğin beyin gücüyle araba kullanıyoruz fakat o esnada da aklımızdan birçok şey geçiyor. Trafikte birine kızarsak bu sistemi etkilemeyecek mi? Şimdilik gelişim aşamasında olduğu için bu tür çalışmaların yine de desteklenmesi lazım, zaman içinde bu tip problemlerin de üzerinden gelinecektir.


Bu tarz teknolojik gelişmeler her zaman ilgimi çekmiştir , daha sonraki yıllarda geliştirilmesine inanıyorum . Bu tarz hastalığı olanlar için çok çok büyük bir icatdır!

Kaynak;  suatsaygın

0 yorum:

Yorum Gönder