28 Temmuz 2014 Pazartesi

Otomobil Kullanırken Sisli Havalarda Nasil Onlemler Alinir ?

Ülkemizin bazı bölgeleri senenin hemen tamamında zaman zaman sisli havalarla karşılaşabilirken bazı bölgelerde sene boyunca hemen hemen hiç sis olayı görülmeyebilir. Bazı bölgelerde ise özellikle sonbahar ve kış aylarında yoğun sis olayları görülmektedir. Sisli havalarda yolculuk yapmak biraz tecrübe ve biraz bilgi birikimi ister.
Sisli havalarda rahat yolculuk yapmak için:
 1. Far lambaları ile stop lambaları güzelce temizlenmeli.
 2. Sakın uzun farları yakmayınız. Bu çok ciddi bir yanlıştır. Uzun farları yakmak sizin önünüzde bir ışık duvarı oluşturacağı için faydası değil zararı olur. Bunun yerine kısa farlarla birlikte ön sis farları kullanılmalıdır. Aynı şekilde sadece sadece sis farlarını yakmak ve kısa farları kullanmamak da yanlış bir harekettir. Bu durum sizin görüş mesafenizi ve görüş kalitenizi oldukça düşürür.

3. Mecbur kalmadıkça sollama yapmak için uğraşmamalıyız. Çünkü önümüzde bir görüş mesafesi yok. Kendinizi çok virajlı yollarda gibi düşünün. Her an başka bir araçla kafa kafaya girebilirsiniz.
4. Yok kenarında durmak gerekiyorsa mutlaka dörtlü flaşörler yakılmalı ve en az yüz metre geriye reflektör yerleştirilmeli ki arkadan gelen diğer araçlar sizi erkenden fark edip arkadan vurmasınlar.

5. Dörtlülerinizi hareket halinde iken yakmayınız. Havanın sisli olması bu durumu değiştirmez ve suç işlemiş olursunuz. Geriden gelen veya karşıdan gelen araçlar sizin durduğunuzu varsayıp ona göre hareket edebilirler ki böyle bir durumda kazaya sebep olursunuz. Acil bir durum yoksa hareket halinde iken dörtlü flaşörler asla yakılmaz.

6. Şehir içi yollar daha kalabalık olacağı için mümkün olduğunca düşük hızlarla hareket etmeli, özellikle kavşaklarda çok dikkatli olunmalıdır.

7. Takip mesafesini olağandan daha uzun tutmakta fayda var. Çünkü yağış olmasa bile sisli havalarda nemden dolayı yol zemini ıslak ve muhtemelen kaygan olacaktır. Görüş mesafesinin düşük olduğunu dikkate alırsak arada mesafe bırakmak güvenlik açısından çok önemlidir. Takip mesafesini duruma göre iki katına çıkarmanız tavsiye edilmektedir. Yani normalde 80 ile giderken takip mesafeniz 40 ise sisli havalarda 80 km/s hızla giderken takip mesafesi 80 metre olmalıdır.

8. Sisli yollarda yol çizgilerinden çok yol kenarındaki uyarıcı trafik levhalarına dikkat kesiliniz. Yol çizgileri yanıltıcı olabilir.

9. Hava soğuk olsa bile dışarıdaki sesleri duymanız ve anında tepki verebilmeniz için aracın camları açık olmalıdır. Gözün eksikliğini kulaklar ile kısmen kapatmaya çalışmalıyız.

6 yorum:

  1. Bizim halk için pek bişey farketmiyor, önlemini alan tabii var :D Ama ben sise göre önlem alan birini görmedim :D

    YanıtlaSil
  2. Sisli havalarda çok dikkatli araba kullanmak gerekiyor. Faydalı bir makale olmuş teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. sis farı en önemli önlem aracıdır. ha bu arada farlarınız sadece sisli havada dğeil güneşli güzel bi günde bile yanmalı. farınız da açık olsun yolunuz da :)

    YanıtlaSil
  4. en sağlamı sisli havalarda yola çıkmamak

    YanıtlaSil
  5. tDCS reviews


    Transcranial Stimulation - TheBrainDriver v2.1 Digital tDCS. Complete Kit with All Accessories.  Get Precise tDCS Performance, Sleek, Portable Styling, Important Safety Features & Reliability on a Budget.


    to get more - https://thebraindriver.com/

    YanıtlaSil

  6. tDCS reviews



    Transcranial Stimulation - TheBrainDriver v2.1 Digital tDCS. Complete Kit with All Accessories.  Get Precise tDCS Performance, Sleek, Portable Styling, Important Safety Features & Reliability on a Budget.


    to get more - https://thebraindriver.com/

    YanıtlaSil