22 Temmuz 2014 Salı

Trafik kazaları için önlem !

Uyuyan Sürücüleri Kalp Atışını Dinleyen Koltuk Uyandırabilir
Direksiyon başında uyuya kalmak belki de en tehlikeli ve yaygın trafik kazalarından biri olabilir. Nottingham Trent Üniversitesi’nden bilim adamları sürücülerin uyumasını engelleyici bir sistem geliştirmek için çalışıyorlar. Bunu arabanın koltuklarına sürücünün kalp atışını ölçerek sürücü uyuya kaldığında alarm vererek uyarak bir sistem ürettiler.
İngiliz Plessey Semiconductors şirketi sürücü koltuğuna kapasitif sensörler ekleyerek sürücünün kardiyak sinyallerini sorunsuz ölçecek bir sistem geliştirdiler. İşte bunu yapmak için koltuğa dışardan bir sistem eklemek yerine arabanın koltuklarında döşemeye işlenecek bir sensör geliştirdiler. Ekip çalışan bir prototip geliştirse de halen tutarlı ve güvenilir bir sistem üzerinde çalışıyorlar. Sistem her zaman düzgün çalışmayabiliyor.
Amaçlanan sistem sürücü uyuyakaldığında veri yollayarak , kenara çekmesi gerektiğini söylüyor. Eğer sisteme riayet edilmezse aktif cruise kontrol gibi bir sistem arabayı güvenli bir şekilde kenara çekebilecek. Hatta kontrol merkezine bilgi yollayarak harekete geçirebilecek. Fikir oldukça ilginç fakat ve hayat kurtarıcı olabileceği kesin.
The Technology Strategy Board proje için 151.000 dolar fon verdi. Bakalım ilerde bu teknoloji arabalarda güvenle kullanılabilecek mi?

10 yorum:

  1. Gerçekten çok iyi bir uygulama %50 azaltır bence..

    YanıtlaSil
  2. Umarız bu teknoloji ile kazalar azalır

    YanıtlaSil
  3. çok iyi bir taktik olmuş ama zaman alır yayılması bence

    YanıtlaSil
  4. Pek azalacağını düşünmüyorum fakat göreceğiz.

    YanıtlaSil
  5. Bu sistem İnşAllah işe yarar da bir daha trafik kazalarında kimse ölmez.

    YanıtlaSil
  6. İnşallah bu teknoloji işe yarar ama bana göre direksiyon başında uykuya dalan her türlü uyur.

    YanıtlaSil
  7. İnşallah türkiyede kısa sürede yaygınlaşır diyelim

    YanıtlaSil
  8. GÜZEL BİR DÜŞÜNCE İLE ORTAYA İYİ VE ETKİLİ BİR PROJE ÇIKMIŞ.

    YanıtlaSil
  9. Trafik kazalarının her yıl binlerce can kaybına neden olması ve meydana gelen kazaların büyük oranda sürücü hatasından kaynaklanması bu tür teknikler ile önlenebilir. Doğrusu basit ve etkili bir sistem

    YanıtlaSil