5 Temmuz 2014 Cumartesi

İkinci el otomobil almanın 5 püf noktası !

İkinci elde alım satımlar sadece haftasonları kurulan açık otopazarları ve oto galerilerde yapılıyordu. Satışlar internete taşınınca alıcılar için en büyük sorun sağlam aracı bulmak oldu. İkinci el alırken dikkat edilecek 5 şey:

Adım 1: Bütçenizi iyi hesaplayın

Satın almak istediğiniz otomobil için ayırdığınız bütçeyi net olarak belirleyin. Daha iyisi, daha güzeli daha pahalıdır ama çekicidir. Satın alabileceğinizden daha yükseği için ne kadar çok istesenizde ilgi göstermeyin. Bütçenizi iyi hesaplayın ve ona sadık kalın. Ne kadar isterseniz isteyin altından kalkamayacağınız bir bütçe sizi finansal olarak zor duruma sokacaktır.
 Bir kez bütçe limitinizi belirlediğinizde ona bağlı kalın ve alabileceğinizin en iyisini almaya çalışın. Bazen km değeri daha az olan bir aracı almaktansa genel durumu çok daha iyi olan daha eski bir modeli almak daha karlı olabileceğini göz önünde bulundurun.

Adım 2: Sizin için doğru aracın hangisi olduğuna karar verin

Her ne kadar uzun uzun hesaplar yapmanıza da neden olsa aslında bütçeyi belirlemek işin kolay kısmı diyebiliriz. Asıl iş bu aşamadan sonra hangi aracın sizin için doğru araç olacağı ile ilgili alacağınız karara bağlıdır. Birçok kişi kendisi için doğru aracın hangisi olabileceği ile ilgili kesin fikirlere sahip değildir.
Bu listeden sonra şimdi de ikinci bir liste olan beğenilerinizin bir listesini yapın (aracın kasa tipi, rengi, özellikli donanım alternatifleri, popüleritesi gibi...) Her iki listeyi yanyana koyup en uygun olanını karşılaştırarak seçin.

Adım 3: Aracın gerçek değerini öğrenin

Araç hakkında internetten araştırma yapın. Aynı marka ve model için diğer satıcıların fiyatlarını değerlendirin. Mümkün olduğunca aynı marka, aynı model ve aynı özellikleri birbirleri ile karşılaştıryor olun.
Kilometre bilgisi, hasar bilgisi, arabın daha önce yaptırılmış bakımları, genel durumu çok önemlidir. Her zaman aynı marka ve aynı model, km bilgileri ve hasar durumu aynı bile olsa değerinin aynı olmasını gerektirmez.

Adım 4: Satıcı ile irtibata geçin ve iletişiminizi güçlendirin

Eğer otomobili bireysel satıcıdan almak istiyorsanız, mutlaka aracın neden satıldığını öğrenin. Adım 3’te ayrıntılandırdığımız soruları sorun ve aracın hangi amaçla kullanılmış olduğu hakkında bilgiler alın.

Araç hakkında var olan raporları isteyin. Eğer herhangi birşey sağlayamıyorlarsa aracı kendinizin bir ustaya götürmek isteyeceğinizi iletin. Egsoz kontrollerinin ve araç muayinesinin yaptırılmış olması satıcının sorumlulukları arasındadır ama sadece bu kontrolleri yaptırıldı diye aracın sağlamlığı konusunda kesin yargıya varmayın.

Adım 5: Aracın geçmişi hakkında bilgi edinin; numaraları kontrol edin

Şasi numarası ve motor numarası araç hakkında size en güvenli bilgileri sağlayacak olan numaralardır.
Genellikle şasi numarasın aracın kaporta bölümünde görülebilir bir alanda olur ve 17 haneli bir numaradır. Motor numarası ise genellikle motorun üzerinde bulunur.
Yapmanız gereken bu numaraların aracın ruhsatında olan şasi numarası ve motor numarası ile aynı numaralar olduğundan emin olmaktır. Buna emin olduktan sonra elinizdeki bu numaralar ile aracın geçmişi hakkındaki bilgilere ilgili makamlardan ulaşabilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder